Hart van de Waalsprong wordt misschien wel de meest duurzame wijk van Nederland. Aan werkelijk alles is gedacht om het energiegebruik en de CO2-uitstoot terug te dringen zodat de footprint van de nieuwe bewoners zo klein mogelijk wordt. Van zonnepaneel tot elektrische deelauto en van afvalscheiding tot wadi.

Een energieneutrale woning

Energieneutraal wonen is de norm in Hart van de Waalsprong. Alle nieuwe woningen die worden ontwikkeld zijn standaard energieneutraal. Dit betekent dat je als toekomstige bewoner van een energieneutraal huis bij vergelijkbaar gebruik een lagere energierekening hebt dan van eenzelfde woning die niet energieneutraal is. Daarnaast zijn er inmiddels diverse hypotheekverstrekkers die extra leencapaciteit beschikbaar stellen voor de aanschaf van energieneutrale woningen om daarmee de voorzieningen te betalen die nodig zijn om een woning energieneutraal te maken. Energieneutrale huizen zijn comfortabele huizen, voldoen aan de hoge actuele energienormen, je houdt er een blijvend lage energierekening aan over én je draagt bij aan minder emissies.

Zo voorkomen we hittestress en extreme wateroverlast

Het klimaat verandert. Langzaam wordt het steeds warmer en we ervaren vaker periodes met extreme neerslag of langdurige droogte. In Hart van de Waalsprong zijn wij voorbereid op deze zogenaamde hittestress en grote hoeveelheden neerslag. In Hart van de Waalsprong is een uitgekiend plan gemaakt met ruimte voor veel groen en goede hemelwaterafvoer waarmee het water in het gebied wordt vastgehouden om droogte tegen te gaan. Bij grote regenbuien wordt het hemelwater tijdelijk opgevangen in Wadi’s, waarna het langzaam opgenomen kan worden in de bodem. Ook in de ontwerpen van de woningen is veel ruimte voor groen meegenomen. Je ziet dit terug in onder andere de bijzondere fruitnissen in gevels, de erfafscheidingen en de pergola’s. En wat te denken van het waterelement op het centrale plein, dé plek voor ontmoeting en spelen. Jij kunt straks ook een bijdrage leveren aan het verminderen van hittestress in Hart van de Waalsprong. Bekijk hier wat je zelf ook nog allemaal kan doen om je groene hart te laten spreken in Hart van de Waalsprong.

Bij energieneutraal wonen horen zonnepanelen

In Hart van de Waalsprong worden alle daken van de grondgebonden woningen en de appartementen voorzien van zonnepanelen. Het parkeerhuis Bliek wordt zelfs volledig voorzien van een compleet zonnedak. Bij de koopappartementen zal de opbrengst van de zonnepanelen ten goede komen aan de Vereniging van Eigenaars. Voor de zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek wordt een coöperatie opgericht. Wanneer je als bewoner van Hart van de Waalsprong lid wordt van deze coöperatie, dan kan je door middel van aankoop van obligaties meedelen in het rendement. Daarnaast kunnen alle inwoners van Hart van de Waalsprong echte Hart van de Waalsprong-stroom kopen. Bij de verkoopdocumentatie zal te zijner tijd meer informatie beschikbaar komen over de zonnestroom coöperatie en de Hart van de Waalsprong-stroom.

We drive solar en parkeren in een duurzaam parkeerhuis

Hart van de Waalsprong wordt een autoluwe wijk. Voetgangers en fietsers krijgen voorrang in de openbare ruimte. Zo wordt Hart van de Waalsprong een gastvrije en aantrekkelijke woon- en verblijfsomgeving. Parkeerhuis Bliek Het meeste autoverkeer (bezoekers van het winkelcentrum maar deels ook bewoners) rijdt snel en eenvoudig het parkeerhuis Bliek in, dat ruimte biedt aan 300 auto’s. Het bijzondere van het parkeerhuis is het dak van zonnepanelen en het feit dat het demontabel is en daarmee aanpasbaar in gebruik. De stalen kolommen met betonnen vloeren zijn herbruikbare elementen. Het parkeerhuis Bliek in Hart van de Waalsprong kan in de toekomst aangepast worden aan de behoefte van dat moment.

Deelauto’s

Hart van de Waalsprong heeft een groot hart voor duurzaamheid. Vanuit de gedachte om elektrisch rijden én deelauto’s te stimuleren waardoor er meer ruimte vrij komt voor een groene en gezonde woonomgeving, werken we samen met We Drive Solar. In Hart van de Waalsprong staan straks 12 elektrische auto’s van We Drive Solar waar je vanaf de oplevering van je huur- of koopwoning in mag rijden. Je kunt er zowel korte ritten in de buurt als lange ritten door heel Nederland en daarbuiten maken. Handig als vervanging van de tweede auto. Vanaf dat je woning is opgeleverd, mag je drie jaar lang elke maand gratis een rit maken in de elektrische deelauto’s. Per woning kan er elke maand een gratis rit gemaakt worden in de auto van 4 uur, incl. 50 km in een Renault ZOE of 35 km in een Tesla Model 3. Meer rijden mag natuurlijk ook. Per gereden kilometer betaal je slechts € 0,18 (inclusief energie) voor de Renault ZOE en € 0,26 voor de Tesla Model 3. Als je vaker gebruik wil maken van de auto’s, dan kun je al een abonnement afsluiten vanaf € 49,- per maand. We Drive Solar zorgt ervoor dat hoe meer abonnementen er afgesloten worden, hoe meer auto’s worden geplaatst. Je hebt dus een heel wagenpark tot je beschikking.

Eenvoudig opladen

Het rijden met de elektrische auto gaat gemakkelijk. Je maakt een reservering op de computer of met de app op je smartphone. Zelfs het openen van de auto’s gaat via de app. Oplaadpunten Een duurzame ontwikkeling als het Hart van de Waalsprong kan niet zonder oplaadpunten voor elektrische auto’s. Deze vind je straks op diverse openbare plekken in het parkeerhuis Bliek en langs de straat. Voor de kopers van appartementen zijn straks een aantal vaste parkeerplekken met de mogelijkheid voor een oplaadpunt beschikbaar. Voor de kopers in gebouw Elft is het mogelijk om van de commerciële laadpunten op het algemene deel van het parkeerdek gebruik te maken. Voor de kopers in gebouw Donk is het tevens mogelijk om voor een eigen parkeerplaats te kiezen welke is voorbereid voor een elektrisch laadpunt. Kom je straks op bezoek en parkeer je je elektrische auto in het parkeerhuis, dan kan je deze opladen met échte Hart van de Waalsprong-stroom direct van het zonnedak van het parkeerdak.

500 euro cadeau met het Fietsplan

Laat die auto maar staan

In een echte fietsstad als Nijmegen willen we het gebruik van de fiets in Hart van de Waalsprong alleen maar stimuleren. Bezoekers die het winkelcentrum te fiets bezoeken kunnen hun fiets stallen in één van de talrijke fietsenstallingen. Uiteraard hebben we daarbij ook aan de bakfietsen gedacht. Voor de kopers van de woningen van Hart van de Waalsprong gaan we nog een stapje verder. Samen met de Nijmeegse onderneming Zoevers hebben we een bijzonder fietsplan opgesteld. Alle kopers van een woning in Hart van de Waalsprong ontvangen bij de aankoop van hun woning een kortingsvoucher van € 500,- incl. BTW voor de aankoop van een elektrische fiets of -bakfiets bij Zoevers. Deze voucher is ook om te zetten voor het leasen van een fiets. Kopers kunnen de fietsen uitgebreid testen. Dit kan op de locatie van Zoevers en desgewenst ook bij het eigen huis. Bij de verkoop- en verhuur-documentatie zal te zijner tijd meer informatie beschikbaar komen over het fietsplan.

Afval? Uit het zicht graag!

In een energieneutraal winkel- en woongebied als het Hart van de Waalsprong, willen we ook duurzaam omgaan met afval. In fase 1 van Hart van de Waalsprong vind je straks geen individuele afvalcontainers of vuilniszakken aan de straat op de dag dat het afval wordt opgehaald door de gemeentelijke ophaaldienst DAR. De bewoners van de appartementen kunnen hun afval brengen naar speciale containerruimtes in het appartementengebouw. Dit zijn speciaal ingerichte ruimtes waar je als bewoner toegang toe hebt door middel van je eigen afvalpas. Uiteraard zorg je er wel samen met je toekomstige buren voor dat deze ruimte netjes blijft. Het grote voordeel: geen lelijke containers of afvalzakken meer op straat of op je balkon. In het winkelgebied komen speciale afvalbakken waar zwerfafval en sigarettenpeuken gescheiden weggegooid kan worden. Je zult ze straks op diverse plekken tegenkomen, waarmee we hopen te bereiken dat we naast het energiezuinigste, ook het schoonste winkelcentrum van Nederland worden.